Järvenpää Plus est. 1988

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen arkeen

kirjoittanut | marras 17, 2022 | Ajankohtaista

Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta elinympäristöstä, hyvästä arjesta, turvallisista ihmissuhteista ja turvallisuuden tunteesta.

Nämä eivät toteudu itsestään vaan vaativat toteutuakseen aktiivisia toimia. Tähän työhön meitä velvoittavat niin lapsen oikeuksien sopimus kuin kansallinen lainsäädäntö.

Valitettavasti olemme viime aikoina kuulleet huolestuttavia viestejä lasten arjen ympäristöistä. Pahoinvointi ja aggressiivisuus on lisääntynyt. Tätä viestiä tuovat lapset ja nuoret itse, mutta samaa kuvaa piirtävät tilastot. Aggressiivinen oireilu on lisääntynyt kouluissa ja päiväkodeissa.

Vastuu lasten ja nuorten turvallisesta elinympäristöstä on aikuisten. Meidän päättäjien vastuulla on varmistaa budjettien ja strategioiden avulla, että lapsilla on eri kasvu- ja kehitysyhteisöissä turvallista olla. Tämä vaatii ensisijaisesti tarpeeksi turvallisia, läsnä olevia aikuisia, joiden puoleen lapset ja nuoret voivat kääntyä saadakseen apua ja joille he voivat puhua itselleen tärkeistä asioista. Turvallisia aikuisia tarvitaan lasten arkeen kaikkialla — kotona, kouluissa, päiväkodeissa ja vapaa-ajalla, mutta myös sosiaalisen median alustoilla.

Lasten kanssa työskenteleviltä turvallisuuden vaaliminen vaatii paljon, niin teoissa kuin puheissa. Aikuiset toimivat lapsille ja nuorille esimerkkeinä sekä peileinä sille, millainen puhe ja käytös on sallittua. Lasten ja nuorten on tärkeää saada jatkuvaa vahvistusta sille, ettei väkivalta ja häirintä ole osa normaalia elämää eikä sitä tarvitse missään muodossa sietää. Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia.

Me aikuiset olemme siis paljon vartijoita. Päätöksemme, tekomme, sanamme ja tekemättä jättämisemme luovat joko turvaa tai turvattomuutta. Millaista Järvenpäätä sinä haluat olla rakentamassa?

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.–20.11. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen. Viikko huipentuu sunnuntain lapsen oikeuksien liputuspäivään.

Erika Turunen

Valtuutettu, Järvenpää PLUS